Sałatka jarzynowa



Sałatka jarzynowa (szałot) kto tej sałatki nie lubi. Bardzo popularna na śląsku, robiona jest przy każdej okazji.





Składniki


2 duże ziemniaki
6 marchewek średniej wielkości
3 korzenie pietruszki średniej wielkości
0,5 selera niedużego
1 średni por
1 duże jabłko
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka groszku 400g
1 puszka kukurydzy 400g (nie koniecznie)
400 ml majonezu (można dodać więcej, wg uznania)
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku


Wykonanie


Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler solimy i gotujemy w mundurkach . Warzywa obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, tak jak i por, jabłko, jajka i ogórki. Dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Ilość ogórków oraz musztardy można dostosować do własnego gustu.





SMACZNEGO !!!



1 komentarz:

  1. pyszna klasyka :)
    ta sałatka jest chyba znana wszędzie :D jestem z podlasia - u nas to zawsze była najpopularniejsza sałatka :) teraz mieszkam w... Hiszpanii i można ją kupić jako tapa w każdym barze. Co prawda, nie wiedzieć czemu, nazywa się ensalada rusa (sałatka rosyjska), ale jest! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger