Pleśniak na mące orkiszowej


Ciasto idealne do dzisiejsze kawki.






Składniki


1 szkl cukru
4 jajka (osobno żółtka i białka),
250 g masła (wprost z lodówki),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
szczypta soli, 

Wykonanie


Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli i masło. Całość siekamy. 
Do posiekanego masła dodać 4 żółtka, siekamy, a następnie ugniatamy ciasto
Ugniecione ciasto dzielimy na 3 części. Jedna część powinna być nieco większa, bo nią wyłożymy dno blachy, do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie kule z ciasta wkładamy do lodówki (na 10 - 15 minut).
Białka ubijamy. Kiedy piana jest już lekko sztywna, powoli dosypujemy cukier i nadal ubijamy, aż będzie sztywna (nie opada). Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i krótko mieszamy.
Tortownice wykładamy ciastem z największego kawałka.Na jasne ciasto wykładamy równo marmoladę. Kolejna warstwa to starte na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy całą pianą z białek. Na ubite białka należy pokruszyć ostatni kawałek ciasta (jasne).
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie.




SMACZNEGO !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger