Knedle z powidłami



Domowe knedle. Zamiast śliwek postanowiłem wykorzystać powidła śliwkowe z rumem.



Knedle


Składniki


1kg ziemniaków
1 jajko
200g mąki pszennej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól

Wykonanie


Ziemniaki obrać i ugotować, odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę. Następnie ostudzić, wyłożyć na stolnicę, dodać mąki, jajko i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta utoczyć wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałeczek ciasta lekko spłaszczyć, położyć łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić. Knedle wrzucać do dużej ilości osolonej wody i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze śmietaną z cukrem bądź polane masłem i posypane cukrem.


Knedle z powidłami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger