Czy kawa jest zdrowa?



Czy kawa jest zdrowa? Pić rozpuszczalną czy zwykłą? Z ekspresu czy sypaną, albo slowpresso? Co to jest slowpresso?



Slowpresso



Czy kawa jest zdrowa?



Te pytanie nurtuje wielu z nas. Jedni uważają, że nie drudzy, że tak. Moim zdaniem kawa jest zdrowa, ale też z umiarem.Jakie są korzyści z picia kawy:

* Pomaga spalać tłuszcz. Większość  suplementów diety na odchudzanie zawiera kofeinę. naukowcy postanowili zrobić badania i udowodnili, że regularne picie kawy zwiększa proces przemiany materii o 20 % oraz przyśpiesza spalanie tłuszczu

* Natomiast japońscy naukowcy stwierdzili fakt, że picie kawy zwiększa przepływ krwi w żyłach nawet o 30 %  

*Kawa jest źródłem ważnych antyoksydantów. W kawie znajduje się 1000 różnych przeciwutleniaczy.

*Tu was zaskoczę kawa jest dobra dla serca. Holenderscy naukowcy po 13 latach badań i 37 000 osób przebadanych w tym czasie. Stwierdzili, że picie regularnie kawy (od 2-4 filiżanek dziennie) zmniejsza, aż o 20 % ryzyko chorób serca. 

*Napój ten dodaje energii. 


Jaką kawę pić rozpuszczalną czy tradycyjną?



Naukowcy stwierdzili, że kawa rozpuszczalna jest niezdrowa z tego względu gdyż taka kawa postaci granulek może zawierać ochratoksynę A . Dla wielu z nas nic to nie mówi, ale już tłumaczę, To produkowana przez pleśń rakotwórcza substancja, która odkładając się w organizmie uszkadza nerki i układ odpornościowy.




Natomiast kawa parzona znów też nie jest obojętna dla naszego organizmu z tego względu gdyż fusy, które swobodnie pływają filiżance, tworzą zawiesinę, które podrażniają żołądek i wątrobę.Najzdrowsza kawa to ta w, której fusy nie mamy bezpośrednio w filiżance jak np. Z ekspresu bądź slowpresso. Natomiast nie każdego stać na dobry ekspres ciśnieniowy i na dodatek wymaga prądu i tu znowu są dodatkowe koszta więc lepiej wybrać opcję slowpresso, która nie wymaga zasilania.


Co to jest slowpresso i jak z niego korzystać?



Slowpresso jest naczynie ceramiczne zawierające dzbaneczek, sitko, przykrywkę i filtry.




Według mnie jest to najzdrowsza kawa, ponieważ nie mamy fusów filiżance, które szkodzą. Cały proces kawy jest prosty, a parzenie trwa od 4 - 12 min w zależności o zmielenia kawy (najlepiej nadaje się średnio zmielona) Myślicie, że sam proces zrobienia jest trudny, oczywiście nie jest. W pierwszej kolejności wkładamy filtr do sitka i troszkę zalewamy wrzątkiem, żeby się przykleił, ogrzewamy również dzbaneczek. 




Następnie wodę wylewamy i na mokry filtr wsypujemy kawę jeśli chcemy mieć mocną aromatyczną slowpresso wsypujemy 4 łyżeczki . Następnie lekko zwilżamy kawę wodą o temp 90 stopni i czekamy jak woda opadnie 




i już przechodzimy do ostatniego etapu jakim wlanie pomalutku po ściance wody i zakrycie przykrywką. 




Teraz wystarczy czekać,aż się zaparzy . Gdy wody już nie mamy w sitku nasza kawa jest gotowa. 


Kawa slowpresso


Dbajmy o zdrowie i wybierzmy tą najzdrowszą kawę. Dzięki slowpresso nie musi szkodzi naszemu zdrowiu, ale pijmy kawę z umiarem;) Wiadomo, że wszystko co jest w dużych ilościach nam szkodzi.




2 komentarze:

  1. To prawda wszystko w nadmiarze szkodzi, ale gdyby kawa nie była zdrowa to na pewno mniej osób by ją piło..Każdy lubi kawę! ;-)Fajne te naczynie ceramiczne do parzenia kawy, na pewno o wiele lepiej smakuje kawa ;-) Zapraszam do mnie;-) http://blogmama.pl/jak-wybrac-najlepsza-kawe/ Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kawę i jej zapach. Gdy tylko mam czas, sięgam po slowpresso... A jest go niestety mało ;) W większości szybki wypad do kawiarni w drodze do pracy i od razu otwierają mi się oczy.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    www.wydru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger