Chleb żytni

Nie ma jak to domowej roboty chlebek


Chleb żytni


Składniki


1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
1 łyżeczka miodu
300 ml letniej wody
czarnuszka

Wykonanie


Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól. Wlewamy oliwę i dwie łyżeczki miodu. Wodę gotujemy, aby jej temperatura wynosiła ok. 35-40 stopni (ma być letnia). Składniki na chleb wyrabiamy, powoli wlewając letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut. i zostawiamy do wyrośnięcia przez 90 min zakryte ściereczką
Po podwojeniu objętości wyciągamy ciasto z miski, będzie ono lepiące, dlatego podsypujemy dłonie mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Dłonie zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch ciasta chlebowego, posypujemy czarnuszką o lekko ją dociskamy. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnie
Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 30 minut. Wyciągamy z piekarnika,  i wyjmujemy chleb. Studzimy na kratce.

Chleb

SMACZNEGO !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger