Bigos


Bigos idealny na każdą imprezkę.


Bigos


Składniki


1/2 główki białej kapusty (około 1 kg)
300 g boczku wędzonego
500 g łopatki bez kości
1 noga wieprzowa
500 g żeberek
2 kiełbasy długie
5 pomidorów
koncentrat pomidorowy
1/2 kostki smalcu
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
1 łyżka majeranku
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka papryki słodkiej
Sól, pieprz (do smaku)

Wykonanie


Kapustę kiszoną wrzucić do garnka wraz poszatkowaną białą kapustą dodać nogę, łopatkę boczek, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca i zalać wodą . Gotować na małym ogniu. Międzyczasie roimy kiełbasę w plasterki i podsmażyłam na dwóch łyżkach smalcu.Dodać do kiełbasy rozdrobnione pomidory (bez skórki) i koncentrat pomidorowy i podsmażyć, aż pomidory się rozpadną. Gdy mięso gotowane w kapuście będzie miękkie rozdrabniamy na mniejsze kawałki i wrzucamy ponownie do garnka. Gdy kapusta będzie już miękka wrzucamy zawartość patelni i dobrze mieszamy. Dodajemy resztę przypraw do smaku. Bigos możemy dziennie podgrzewać przez 3 dni po 1 godzince wtedy jest jeszcze lepszy w smaku. 

Bigos z orzecha

Smacznego !!!


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię bigos ;) ale nie lubię go przyrządzać :(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger