Pszenny chleb


Nie ma jak to dobry chlebek. Pyszny pachnący najlepiej smakuje samym masełkiem.


Pszenny chleb



Składniki


15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżka soli
50 g oleju
300 g letniej wody

Wykonanie

Świeże drożdże połączyć z cukrem i poczekać do czasu gdy się rozpuszczą. Mąkę połączyć z rozpuszczonymi drożdżami, olejem, solą oraz letnią wodą. Zagnieść ciasto.  Pod koniec wyrabiania  ciasto powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko jeszcze raz, uformować w podłużny bochenek i przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm. Formę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować np. olejem i wysypać otrębami.

Chleb pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy chleb urośnie do brzegów formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.

Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 40-50 minut.

Pod koniec pieczenia dobrze jest chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 10 minut już bez formy, jedynie na kratce piekarnika.
chleb

SMACZNEGO !!!


2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy1/06/2018

    Już dwa razy piekłam chleb z twojego przepisu.Wychodzi super.Smaczny z chrupiącą skórką.Polecam wszystkim.
    Jola

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger