Zimowe wino

Wiele osób zastanawia się jakie można robić wino gdy już nie ma owoców. Jest na to sposób. Wino ryżowo ziołowe. Można je robić o każdej porze roku.




Składniki

1 kg ryżu
łyżeczka gałki muszkatołowej
10 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu
2 torebki cukru wanilinowego (po 16 g)
łyżeczka zmielonego imbiru
2 łyżeczki tymianku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki suszonej mięty
1,5 kg cukru
300 g rodzynek

6-7 litrów przegotowanej, chłodnej wody
drożdże winiarskie i pożywka

Wykonanie

Przygotowujemy naszą "matkę" drożdżową według przepisu na opakowaniu. Następnym krokiem zrobienie "syropu cukrowego". Mianowice nasz cukier rozpuszczamy w 1,5 l w ciepłej wodzie i studzimy. Następnie ryż płuczemy tyle razy, żeby woda po płukaniu była przezroczysta, a nie biała.Kolejnym krokiem jest danie wszystkich naszych składników do baniaka łącznie z matką drożdżową, syropem (dodałem również troszkę aronii bo miałem w zamrażalce) Dolewamy wody tyle żeby gdzieś ok 1,3 balona od góry zostało bez wody. Przez pierwsze 6 tygodni staramy się systematycznie mieszać baniakiem. Po upływie tego czasu ściągamy pierwszy raz wino i zostawiamy w naszym balonie już tylko sam płyn ( jeśli jest wino mało słodkie możemy dorobić syropu i dolać. Wedle uznania kto jakie wino lubi) i odstawiamy na następne 6 tygodni. i jak wino będzie klarowne i nie będzie już pracowało ściągamy do butelek i dajemy w chłodne miejsce, żeby leżakowało np. w piwnicy. Efekty mojej pracy pokaże jak się wino zrobi;) W smaku jest podobne do wermuta, wiem bo to już nie pierwszy raz te wino robiłem ;)

Swojski Wyrób

1 komentarz:

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger