Szynka konserwowa na ostro

Pyszna szynka z papryczką chilli ugotowana w szynkowarze. Cóż może być lepszego niż swojski wyrób.



Domowa szynka




Składniki

1 kg mięso mielonego 
2 łyżki sól peklowej 
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka papryki słodkej mielonej
1 łyżeczka mielonego pieprzu 
2 papryczki chilli
100 ml woda letnia

Wykonanie

Do miski wlewamy przegotowaną letnią wodą dodajemy sól peklową cukier puder,żelatynę pieprz mielony,paprykę mieloną i posiekane papryczki chilli. Do mięsa wlewamy przygotowane przyprawy wyrabiamy. Szynkowar wykładamy woreczkiem, wkładamy mięso i odstawiamy na 24 h do lodówki. Szynkowar wstawiamy do garnka z zimną wodą i parzymy mięso ponad dwie godziny .Po ugotowaniu szynkowar studzimy w zimnej wodzie wstawiamy do lodówki do następnego dnia.Wyjmujemy i kroimy w plasterki.

Swojski wyrób

SMACZNEGO !!!

1 komentarz:

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger