Świąteczny piernik

Kto nie nastawił piernika długo dojrzewającego? To już najwyższa pora to zrobić. U mnie już dojrzewa.


piernik


Składniki

400 g miodu wielokwiatowego cynamonowego
250 g masła
400 g cukru
3 jajka
125 g mleka
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki pokrojonej skórki pomarańczy w cukrze
150 g bakalii 

Wykonanie

Do garnka włożyć miód, cukier i masło, podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Podgrzewając prawie do zawrzenia, następnie odstawić do przestygnięcia.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Do ostudzonej masy stopniowo dodawać przesianą mąkę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać jajka, sól, przyprawę korzenną i rozpuszczoną w mleku sodę, dodać bakalie. Przełożyć masę do ceramicznego naczynia, przykryć i odstawić na 4 tygodnie w chłodne miejsce np. na balkon lub do piwnicy w ostateczności może być lodówka.W tym czasie ciasto będzie dojrzewać 4 tygodnie.Po upływie czasu dojrzewania. Podzielić ciasto na trzy lub cztery części. Jeśli ciasto będzie dostatecznie zwarte i uda się rozwałkować je, to dobrze. Wtedy rozwałkować je na papierze do pieczenia trochę większym od foremki. Jeśli nie będzie można wałkować, nic nie szkodzi - włożyć do foremki papier do pieczenia, włożyć część ciasta i rozprowadź je szpatułką na całej powierzchni foremki. Szpatułkę można zwilżyć zimna wodą, ułatwi to rozprowadzenie ciasta. Grubość ciasta nie powinna być większa od 1 cm, i tak ono urośnie w czasie pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury 180 °C, piec około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Po upieczeniu wyjąć piernik z foremki odstawić do wystygnięcia. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełożyć papierem do pieczenia, zawinąć w folię aluminiową, obciążyć deską do chleba i odstawić na 2-3 dni. Każdy z blatów wyrównać ostrożnie nożem z góry, Przełożyć piernik powidłami wymieszane posiekanymi orzechami. I polać polewą .


Gotowy piernik długo dojrzewający widoczny jest w poście z 2015 TU


Swojski Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger