Rolady śląskie inne niż tradycyjne;)

Kto nie jadł rolad śląskich z kiełbasą, boczkiem, cebulką itd. Dzisiaj pokażę wam inną wersję tak pysznego dania. Rolada z krupniokiem podawana z kluskami oraz kap 


Rolada z krupniokiem


Składniki

mięso od szynki 
ok 200 gram krupnioka
1 cebula
olej
majeranek
sól, pieprz
2 ogórki kiszone,musztarda
łyżka mąki

Wykonanie


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej krupnioka. Całość smażymy około 5 minut. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowanego dzielimy na plastry ok 2 cm grube. Każdą z części rozbijamy tak by powstał cienki płat mięsa. Gotowe mięso oprószamy pieprzem i solą oraz smarujemy musztardą. Na przygotowany płat wykładamy warstwę naszego farszu następnie dodajemy pokrojony w kostkę ogórek kiszony.Brzegi mięsa zawijamy i zwijamy roladę związujemy białą nicią bądź szpikulcami. Gotowe rolady oprószamy majerankiem. Smażymy z każdej strony, żeby mięso się "zamknęło". Następnie podlewamy wodą i smażymy do miękkości. Sos zaklepujemy mąką. Podajemy z kluskami i przesmażaną czerwoną kapustą.

Rolady


Smacznego !!!

Swojski Wyrób


1 komentarz:

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger