Pierogi z dżemem truskawkowym

Kto nie lubi pierogów. Po co je kupować jak można łatwo je zrobić samemu w domu.


Pierogi z dżemem


Składniki

pół kilograma mąki pszennej,
półtorej szklanki ciepłej wody,
szczypta soli,
śmietana, cukier do smaku

Wykonanie

Wyrobić ciasto z mąki, wody i soli jak będzie za rzadkie dodajemy mąki, a jak za gęste dodajemy wody. Rozwałkować cienko ciasto. Przykładamy do ciasta szklankę i wycinamy kółeczka. Na kółeczka kładziemy trochę dżemu. Składamy, aby wyszedł kształt pierogów. Do rondla wlewamy wodę, czekamy aż się zagotuje. Wkładamy do rondla pierogi i gotujemy przez około 5 minut, wyciągamy, wkładamy do sitka aby aby woda wyleciała. Pierogi wykładamy na talerz i czekamy aż ostygną i polewamy śmietaną z cukrem.





Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger