Kruche pierożki z kapustą czerwoną

Pierogi z kruchego ciasta z kapustą czerwoną.




Składniki


Ciasto 

50 dag mąki
25 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml gęstej śmietany
sól
4 żółtka

NADZIENIE

czerwona cebula
olej do smażenia
2 goździki
sól
pieprz


Wykonanie


CIASTO: z podanych składników wyrabiamy ciasto, dodając na końcu 3 żółtka. Zagniatamy. Formujemy kulę
i schładzamy w lodówce.
NADZIENIE:Zawartość słoika kapusty wlewamy do garnka. Cebulę obieramy, siekamy i dodajemy do kapusty. Następnie  dodajemy goździki, sól i pieprz. Chwile gotujemy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i kroimy w niewielkie kwadraty. Nakładamy na ciasto farsz i zaklejamy (nie muszą być bardzo mocno zaklejone, bo będą pieczone, nie gotowane). Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Smarujemy pozostałym, rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok. 15 min w temp. 250°C, do zrumienienia, ale z umiarem.





Smacznego !!!


1 komentarz:

  1. Czerwona kapusta to "Wdzięczny" produkt :) Kiedyś faszerowałam nią tortille, ale do środka dodałam jeszcze paste z ciecierzycy i masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger