Krokiety mięsne z wędzonką i zasmażaną kapustą

Pyszne krokiety z mięsem wieprzowym z zasmażaną kapustą. Idealne na dzisiejszy obiadek.




Składniki


NALEŚNIKI

3 szkl. mąki pszennej luksusowej
1 szkl. zimnego, tłustego mleka
1-1,5 szkl. wody gazowanej
3 jajka
1płaska łyżeczka soli

FARSZ

1 kg mięsa łopatki
30 dkg surowego boczku wędzonego
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie


W pierwszej kolejności gotujemy mięso wraz z boczkiem i włoszczyzną do miękkości. W tym czasie jak się gotuje mięso robimy naleśniki.
Mąkę przesiewamy. Jajka z solą i mlekiem miksujemy, wsypujemy połowę mąki, dodajemy olej i połowę wody, a następnie resztę mąki i tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię.I na suchą patelnie wlewamy ok. 1/2 chochelki ciasta i szybko poruszam nią na boki aby ciasto równomiernie pokryło dno. Smażyć naleśnika aż jego brzegi zaczną odstawać od patelni, obracamy go i smażymy z drugiej strony. Zostawiamy troszkę surowego ciasta na obtoczenie krokietów.
Ostudzone mięso, boczek i ugotowane warzywa zmielić. Cebulę i czosnek drobno posiekać dodać do farszu.  Do masy dodać przyprawy oraz kapustę i dokładnie wymieszać. Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w cieście i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym oleju. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger