Ciasto Raffaello (bez pieczenia)

Szybkie smaczne ciasto. Idealne na każdą okazję.


ciasto bez pieczenia


Składniki

200 g masła (miękkiego)
150 g wiórków kokosowych
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka

Wykonanie

Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i zmiksować je z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami. Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając. Po ugotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia i wystudzić.
Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać zimny budyń ciągle miksując.Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.

ciasto raffaello

SMACZNEGO !!!

Apetitki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger