Smakusiowy blog wielotematyczny

Fasolka na zimę | Smakusiowy blog wielotematyczny

Fasolka na zimę

Fasolką szparagową nie musimy cieszyć się tylko latem. Tak przygotowana idealnie nadaję się na zimę


fasolka na zimę


Składniki

2 kg fasolki szparagowej
1 płaska łyżka soli
4 -5 l wody
Na zalewę:
3 l wody
4½ płaskie łyżki soli niskosodowej
1½ płaskie łyżki cukru

Wykonanie

Fasolkę oczyszczamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki.
Ok. 5 litrów wody gotujemy z dodatkiem 1 łyżki soli. Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy 3 minuty. Układamy ciasno w słoikach.
Wykonujemy zalewę, gotując wodę z dodatkiem soli i cukru. Po częściowym przestudzeniu zalewamy nią fasolkę, zamykamy słoiki i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania.

fasolka na zimę

SMACZNEGO !!!

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz