Smakusiowy blog wielotematyczny

Cukinia w przyprawie gyros | Smakusiowy blog wielotematyczny

Cukinia w przyprawie gyros

Cukinie można robić na różne sposoby. Dziś postanowiłem zrobić sałatkę w przyprawach gyros idealnie nadającą się na zimę


cukinia w gyrosie

Składniki

2,5 kg cukinii
4 marchewki
4 cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
1 szklanka octu 10 %
3 szklanki erytrytolu  (zamiennik cukru)
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (25-30 g)

Wykonanie


Cukinie pokroić w plastry . Pokrojoną cukinie przełożyć do miski. Posolić i dokładnie wymieszać i odstawić. W międzyczasie przygotować resztę warzyw. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i poszatkować na szatkownicy do kapusty na cienkie plasterki. Przygotowane warzywa dodać do cukinii i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ocet, erytrytol ( słodzik stołowy), olej i przyprawę gyros. Ponownie wszystko wymieszać aby erytrytol prawie się rozpuścił. Sałatkę odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie przemieszać kilka razy. Potem sałatkę przełożyć do słoików razem z powstałą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka . Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10-15 minut od zagotowania.

przetwory

SMACZNEGO !!!

Share this:

CONVERSATION

3 komentarze:

  1. Witam,a ja chcialabym dodac normalny cukier,to ile też 3szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna dodac 3 szklanki rowniez ale jak dla mnie 2 sa wystarczajaca zwyklego cukru zalezy kto jak ostre lubi

      Usuń