Smakusiowy blog wielotematyczny

Buraczki z octem jabłkowym | Smakusiowy blog wielotematyczny

Buraczki z octem jabłkowym

Buraczki idealne do obiadu w zimowe dni.

Buraczki w occie jabłkowym


Składniki


5 kg buraki 
3-5 główek czosnek 
1 szklanka octu jabłkowego
cukier do smaku
sól do smaku
olej 2/3 szkl. słonecznikowy
pieprz czarny mielony do smaku

Wykonanie

Buraki umyć i włożyć do rękawa foliowego, zamknąć klamerką i upiec do miękkości w piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia następnie obrać i zetrzeć razem z obranymi ząbkami czosnku, na dużych oczkach . Do buraczków wlać ocet jabłkowy ,dodać cukru, pieprzu i soli do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Pozostawić na godzinę i ponownie wymieszać i jak jest potrzeba doprawić ponownie solą lub cukrem do smaku. Na końcu wlać olej i wymieszać.  Gotowymi buraczkami napełniać  słoiki i pasteryzować przez 15-20 minut.

buraczki

SMACZNEGO !!!

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz