Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb musli | Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb musli

Domowy chlebek -  pyszny i pożywny zapach unosi się po całym mieszkaniu.

Chleb musli
Składniki

750 g mąki krupczatki
7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
500 ml letniej wody 
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
2,5 łyżeczki soli

Dodatkowo

mąka do posypania
1 małe jajko

Wykonanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy sól, oliwę i cukier . Mąkę dosypujemy stopniowo, cały czas mieszając i zaczynamy zagniatać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut.Wyrośnięte ciasto, krótko wyrabiamy, dodajemy ziarna i formujemy z niego bochenek i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie nacinamy delikatnie chleb ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mąką. Odstawiamy znów na chwilę, nagrzewając w tym czasie piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250 º C).Gdy piekarnik się nagrzeje skręcamy temperaturę do 230 º C i pieczemy chleb przez 25 minut. Po tym czasie patyczek włożony w środek powinien być suchy. Gotowy chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.

chlebek

SMACZNEGO !!!



Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz