Pulpety gotowane z warzywami

Dieta lekkostrawna. To nie znaczy wyrzekać się dobroci. Pyszne pulpety z warzywami jest szybką oraz smaczną potrawą.


Pulpety z warzywami

Składniki

500 g mięsa od szynki
1 kajzerka
1 jajko
1 mała cebulka
1 czubata łyżeczka soli
2 duże marchewki
1 mała pietruszka
½ średniego selera
1 mały listek laurowy
1 kulka ziela angielskiego
soli,pieprzu,
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka posiekanego koperku 

Wykonanie

Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kosteczkę . Mięso opłukać i zmielić w maszynce, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli jest klejące można dodać jeszcze jedną łyżkę bułki tartej. Z masy formować pulpeciki .Do garnka wlać około 1 litra zimnej wody, wsypać ½ łyżeczki soli, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Do gotującej wody włożyć pulpeciki, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 10 minut.
W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa zetrzeć na tarce. Gdy pulpeciki będą ugotowane wyciągnąć je za pomocą łyżki cedzakowej, a do gotującej się wody wrzucić warzywa. Gotować 25 minut. Gdy warzywa będę miękkie wsypać sól i pieprz do smaku. 
Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Jeśli sos nie będzie za bardzo gęsty czynność powtórzyć (jak kto woli). Na koniec wrzucić ugotowane pulpeciki. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż pulpeciki będą gorące.

Pulpety

1 komentarz:

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger