Naturalny domowy kefir

Kefir jest napojem mlecznym o najwyższych wartościach odżywczych. Czemu mamy kupować w sklepie z jakimiś sztucznymi dodatkami. Zamiast tego zróbmy go sami dzięki bakteriom kefirowym StraganZdrowia udało mi się zrobić pierwszy naturalny kefir bez żadnych problemów.


Kefir

Co potrzebne?

Mleko (1-3 l) ja zrobiłem z 1 l
termometr
garnek

Wykonanie

Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy

Domowy kefir

 Następnie studzimy do temperatury 37-43ºC. 

odpowiednia temperatura

Następnie wsypujemy zawartość fiolki do garnka z naszym mlekiem i mieszamy. 

Kultury bakterii kefirowych

Zakrywamy garnek przykrywką i owijamy  go ręcznikiem oraz odstawiamy w ciepłe miejsce do 10h. 

Odpowiednie ciepło

Gotowy kefir możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger