Domowe cheeseburgery

Dzisiejsza propozycja to pyszne domowe cheeseburgery z serem korycińskim.


Cheeseburger

Składniki


Na bułki

woda - 380 ml
drożdże świeże - 25 g
cukier kryształ - 0.5 łyżeczka do kawy
mąka pszenna (typ 500) - 800 g
sól - 1 łyżeczka do herbaty
jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.białko jaja - 1 szt.

Na kotlety


1 kg wołowiny w kawałkach
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
zioła prowansalskie
2 żółtka

Dodatki 

Pomidor
cebula, 
ogórki korniszone
ketchup, majonez


Wykonanie

Przygotowanie bułek

Do 100 ml letniej wody wrzucamy cukier i rozdrabniamy drożdże.  Do miski wsypujemy mąkę, przygotowany zaczyn z drożdży, pozostałe składniki oraz resztę letniej wody. Dobrze mieszamy i zagniatamy. Wkładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem.Ciasto zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na 2 godziny. Następnie dzielimy na 12 równych porcji. Krawędzie zawijamy pod spód trzykrotnie, dłońmi formujemy kulę. Po uformowaniu przykrywamy na 40 minut.Po 40 minutach odciskamy wzór kajzerki. Uciskamy dość mocno, bo podczas pieczenia bułeczka urośnie.Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.W rozgrzanym do 220 stopni piekarniku pieczemy przez 20 minut.

Przygotowanie kotletów

Mielimy mięso, przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Cebulę siekamy jak najdrobniej i wrzucamy do mięsa.  Na koniec dodajemy żółtka. Masę mieszamy za pomocą rąk, formujemy spłaszczone kule. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Przyprawiamy pieprzem i solą.

Przygotowanie cheeseburgerów

Bułki kroimy na pół, smarujemy górę i dół majonezem wymieszanym z ketchupem,
Wykładamy mięso, odrobinę majonezu i ketchupu, plasterek sera, plasterki korniszona, plaster pomidora i cebuli. Przykrywamy górą bułki.



2 komentarze:

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger