Smakusiowy blog wielotematyczny

Swojski ser z suszonymi pomidorami | Smakusiowy blog wielotematyczny

Swojski ser z suszonymi pomidorami

Swojski ser z suszonymi pomidorami z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim, drugi z pomidorami z oregano i chilli i malutki naturalny;)


Ser podpuszczowy

Składniki

5 litrów świeżego mleka (NIE UHT)
podpuszczka (dawkowanie jak na opakowaniu),
250 ml kefiru
sól niejodowana gruboziarnista
Przyprawy

potrzebny sprzęt : termometr, chusta serwowarska, garnek, formy serowarskie (bądź durszlak), kratka

Wykonanie

Mleko podgrzewamy do 38 stopni

Wyrób sera

 Następnie studzimy do 33 stopni i dodajemy kefir, dokładnie mieszamy długą. Teraz dodajemy podpuszczkę rozpuszczoną w 50ml letniej wody i dokładnie mieszamy. Garnek z naszym mlekiem odstawiamy na ok. 40 minut.Gdy skrzep będzie dostatecznie zwięzły, kroimy go ostrym nożem na kwadraty ok 1-1,5cm , po czym delikatnie mieszamy przez 10 minut. 

Skrzep

Po tym czasie zlewamy 2/3 serwatki a w zamian wlewamy taką samą ilość przegotowanej wody o temp. 50 stopni. Całość dogrzewamy do 35 stopni, ciągle powoli mieszając i zostawiamy następnie na 10 minut w spokoju.

Serwatka

Wykładamy formę chustą serowarską i przekładamy na nią powstałe ziarno serowe (przekładając dowolnymi dodatkami) do ocieknięcia na kilka minut. Następnie wkładamy całość do formy do serów i pod obciążeniem i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godzin, po czym wyjmujemy ser z chusty, odwracamy i znów obciążamy przez 12 godzin. 

Ser

Uformowany ser wyjmujemy na przewiewną kratkę i nacierając solimy na sucho ok 90g gruboziarnistej soli (6% wagi sera), potem odstawiamy do obsuszenia na 1-3 dni w chłodnym miejscu. A następnie przechowujemy ser w lodówce na kratce. Pamiętamy, żeby codziennie odwracać nasz ser. Ja zrobiłem trzy smaki serów .

1. Z pomidorami , czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim.

Ser z pomidorami, czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim

2. Z pomidorami, chilli i oregano

 Z pomidorami, chilli i oregano

3. Malutki naturalny;)

naturalny

SMACZNEGO !!!


Share this:

CONVERSATION

1 komentarze: