Smakusiowy blog wielotematyczny

Babka budyniowa | Smakusiowy blog wielotematyczny

Babka budyniowa

Jeśli nie zrobiłeś jeszcze babki wielkanocnej to ten przepis jest łatwy i szybki do zrobienia.


Babka budyniowa


Składniki

4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2 budynie  bez cukru (u mnie były bananowe)
20 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać miękkie masło i chwilę zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie dodać stopniowo przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. 
Do przygotowanej foremki przełożyć łyżką ciasto. Piec  ok. 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z foremki i zrobić polewę według przepisu na opakowaniu. 

Babka wielkanocna
Ciasto
babka

Smacznego !!!



Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz