Szynka mielona

Nie wiesz jakie szynki kupujesz w sklepie? To zrób sobie ją sam. Dzięki zestawowi Duet Tradismak to już nie problem. W zestawie znajdziemy wszystkie użyte w przepisie przyprawy jak i również szynkowar z niezbędnym woreczkiem.

Szynka mielona z szynkowaru



Składniki

1,5 kg mięsa wieprzowego

1,5 łyżki przyprawy rozkosznej tradismak
2 łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody

Wykonanie

Mięso wypłukać i osuszyć, pokroić w większą kostkę, tak przygotowane mięso zmielić przez maszynkę i dodać resztę składników.

Następnie dokładnie wyrobić mięso do momentu aż będzie się mocno kleić
Woreczek włożyć do szynkowaru, Następnie do woreczka na ścisło dać nasze przyprawione mięso.
Woreczek zawinąć i zamknąć szynkowar.


Tak przygotowane mięso w szynkowarze zostawić w lodówce na noc.
Na dno garnka dać kawałem szmatki bądź ręcznika i wlać wody .W garnku zagotować wodę i 
włożyć szynkowar, woda musi być wyżej niż poziom mięsa w szynkowarze.


Parzyć w wodzie o temp. 85-90st.C przez ok. 1,5 – 2 godz. Mięso wbić termometr , temp. powinna o osiągnąć mniej więcej 90 stopni.
Po tym czasie wyłączyć gaz i zostawić szynkowar w wodzie do wystygnięcia
Gdy już ostygnie, wyjąć go i odlać wodę. Zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin najlepiej na noc
rano wyjąć mielonkę z szynkowaru i w tym momencie można ją kroić.


I tak dzięki takiemu zestawowi mamy gotową własnej roboty szyneczkę.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger