Smakusiowy blog wielotematyczny

Szynka kminkowa | Smakusiowy blog wielotematyczny

Szynka kminkowa

Tym razem moją propozycją na świąteczny stół jest szynka kminkowa domowej roboty.

Szynka kminkowa

Składniki

60 dkg mięsa III kl.
60 dkg mięsa I kl.
łyżeczka kolendry
łyżeczka kminku
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka pieprzu (świeżo mielonego)
osłonki

Wykonanie

Mięso I jakości kroimy w kostkę i peklujemy na sucho przez 48 h. Tak samo postępujemy z mięsem III jakości. Po tym czasie mięso III klasy mielimy 2 razy przez maszynkę bądź kutrujemy dodając 50% lodu i dodając przyprawy. Gdy już mamy gotową masę dodajemy mięso I jakości i dobrze mieszamy. Nabijamy takim farszem nasze osłonki. i zawieszamy przez ok 2-3 h.

Osuszanie mięsa

Kolejnym etapem jest osuszanie (ok 40 min) i wędzenie w domowej wędzarni (ok 3 h w temp 55-65 C). Nawet w bloku możemy zrobić tym sposobem. 

Wędzenie w domu

Kolejnym krokiem jest parzenie szynki podgrzewamy wodę do temp. 75. C i wkładamy nasze szynki. gdy szynka osiągnie ok 70 stopni możemy ją wyciągnąć i wsadzić do zimnej wody na 10 min. Gdy ostygnie wkładamy do lodówki i po paru godzinkach możemy degustować;)

Szynka kminkowa
Szynka kminkowa

Smacznego !!!

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz