Smakusiowy blog wielotematyczny

Podpiwek łódzki | Smakusiowy blog wielotematyczny

Podpiwek łódzki

Kto pamięta ten smak z dawnych lat. Pyszny orzeźwiający napój z wykorzystaniem Podpiwka łódzkiego

Podpiwek łódzki


Składniki

375 g cukru
7,5 l wody

Wykonanie

Zawartość opakowania wsypać wody, doprowadź do wrzenia i gotować przez 10 min na małym ogniu


Następnie przefiltrować przez gazę lub płótno.
Dodać cukier dokładnie wymieszać. Całość wystudzić.  Dodać zawartość załączonej do opakowania w podpiwku saszetki drożdży piekarniczych BROWIN. Pozostawić na 10-15 minut i wymieszać
Płyn przelać do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręcić nakrętką


Fermentację prowadzić w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce.
Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.


Najlepiej smakuje schłodzony!



Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz