Krówka

Ciasto na każdą okazję. Czy to na urodziny czy na święta każdy te ciasto zapamięta.





Składniki

Biszkopt

6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa

0,5 litra śmietany 30% kremówki
1 galaretka cytrynowa
1 śmietan fix

Masa krówkowa

1 kostka masła

Do dekoracji


Wykonanie

 Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka - delikatnie mieszamy. Blaszkę o  smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem i wlewamy masę biszkoptową. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i wkładamy biszkopt. Pieczemy 20-25 minut. Schładzamy i kroimy na dwie części.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, schładzamy. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem, wlewamy stopniowo schłodzoną i tężejącą galaretkę dalej ubijając. Wkładamy na pół godziny do lodówki aż masa zgęstnieje.
Masło ucieramy na biały puch, stopniowo dodajemy gotową masę kajmakową i ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy.
Na wystudzoną pierwszą część biszkoptu nakładamy masę śmietankową, następnie drugą część biszkoptu, smarujemy masą krówkową i ozdabiamy wiórkami kokosowymi 
Ciasto schładzamy w lodówce.

Ciasto krówka

SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger