Smakusiowy blog wielotematyczny

Krokiety z dipem czosnkowym | Smakusiowy blog wielotematyczny

Krokiety z dipem czosnkowym

Kto nie lubi krokietów? Dzisiejsza moja propozycja to krokiety z farszem jakiego nie znajdziesz nigdzie;) 


Składniki

Ciasto na naleśniki

1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki woda gazowana
1 jajko
2 szklanki mąka 
1 łyżka oleju

Farsz

2 zupki chińskie (sam makaron lub można zastąpić zwykłym bądź ryżowym makaronem drobno pokrojonym) 
1 jajko
300 g mięso mielone
3 łyżki sosu sojowego
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
sól, pieprz 

Dip

2 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
pieprz

Wykonanie

Ubić jajka wlać mleko olej i wodę dodać mąkę, dokładnie zmiksować.  Ciasto na naleśniki  powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jak jest za rzadkie dodać odrobinę mąki, a jak za gęste dodać mleka. I smażymy nasze naleśniki na patelni bez dodatku tłuszczu. 

Makaron zupek chińskich zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękł. Jeśli wykorzystujemy zwykły bądź ryżowy makaron to musimy go wcześniej ugotować.
Marchewkę pietruszkę i seler obieramy trzemy na tarce o dużych oczkach, cebule kroimy w kostkę wrzucamy wszystkie składniki do miski wyciskamy czosnek. Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa podsmażamy. Na osobnej patelni podsmażamy mięso. Mięso i warzywa oraz makaron mieszamy ze sobą dodajemy jajko oraz  sól, pieprz i sos sojowy do smaku.

Następnie naleśniki smarujemy naszym farszem i zawijamy najpierw boki potem w rulon. Następnie podsmażamy na patelni.

Przystępujemy do zrobienia dipu. Śmietanę i majonez dajemy do miseczki i wciskamy do niej czosnek oraz dodajemy czubryce do smaku. Dobrze mieszamy. Krokiety podajemy polane dipem.


SMACZNEGO !!!


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz