Domowa szynka

Nie ma jak to domowa szyneczka . Smaczna i soczysta.

Szynka z szynkowaru

Składniki 

1 kg łopatki
30 dkg świeżego boczku
20 g peklosoli
100 ml wody
kilka ziaren ziela angielskiego, kolendry,gorczycy
gałka muszkatołowa, pieprz w ziarnach
1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie

Mięso z łopatki i boczek pokroić w grubą kostkę, dodać około 20 gram peklosoli, całość wymieszać a następnie dać do lodówki na 1-2 dni. Po czym zmielić w maszynce o najgrubszych oczkach, dodać około przestudzonej wody, odrobinę pieprzu.Następnie kilka ziaren ziela angielskiego, trochę kolendry i gorczycy utrzeć w moździerzu. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystkie przyprawy wymieszać dokładnie ze sobą. Jedną płaską łyżeczkę dodać do mięsa i dokładnie wyrabiać, dodając żelatyny. Całość wyrobić w robocie kuchennym. Tak przygotowane mięso upchnąć ścisło w woreczku i dać do szynkowara. Pozostawić tak zamknięte mięso jeszcze na dobę w lodówce. Następnie gotować w garnku około 1,2 - 2 godz. w temperaturze wody 85-90 st.C. Po czym schłodzić a następnie dać do lodówki na kilka godzin.

Tradismak

SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger