Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto zielony mech | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto zielony mech

Nie ma jak to dobre ciasto. Dziś propozycja ciasta ze szpinakiem. Kto nie jadł niech spróbuje. Pyszne i wcale nie czuć szpinaku a jedynie daje piękny kolor





Składniki

Ciasto

400 g mrożonego szpinaku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
3 duże jaja
200 g cukru
1 1/3 szklanka oleju
garść rodzynek

Krem

2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1/3 szklanka ciepłej wody
400 ml śmietany 30%
aromat cytrynowy

Wykonanie 

Ciasto

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka miksować z cukrem dodać powoli olej nadal miksując. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i rodzynki, dokładnie mieszać. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C na niecałą godzinę. 

Krem

Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Na koniec miksowania dodać kilka kropel aromatu i ostrożnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę, tak, żeby nie powstały grudki.Gdy ciasto wystygnie odkrawamy około 1/3 z góry, następnie nakładamy na spód ciasta krem i na wierzch kruszymy tą odkrojoną część



Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz