Smakusiowy blog wielotematyczny

Babka pomarańczowa | Smakusiowy blog wielotematyczny

Babka pomarańczowa

Ta babka nadaję się idealnie nadaję się na wielkanocny stół. Pyszna i wyrazisty smaczek pomarańczy

Helio



SKŁADNIK

3 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
225 g masła 
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu  z wanilii
1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy 
szczypta soli

WYKONANIE

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz łącząc ze szczyptą soli. W oddzielnej miseczce miksujemy masło razem z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy i mieszamy do połączenia.Przekładamy ciasto na formę i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przez 15 min, aby lekko ostygło przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmuje z formy i zostawiamy do ostudzenia.

Ciasto z wykorzystaniem Heliio

SMACZNEGO !!!


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz