Smakusiowy blog wielotematyczny

Ser podpuszczkowy na słodko | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ser podpuszczkowy na słodko

Czas na eksperymenty w robieniu domowych serów. Dziś postanowiłem zrobić ser podpuszczkowy, ale na słodko z miodem rodzynkami i orzechami z nutą aromatu rumowego. I po degustacjach oceniam, że przepyszny wyszedł. Warto spróbować


Składniki

4 litry mleka (NIE UHT !!!)

podpuszczka w płynie (w zestawie startowym)

chlorek wapnia (w zestawie startowym)
4 łyżki miodu
garść rodzynek
garść obranych orzechów włoskich
aromat rumowy

Akcesoria niezbędne (w zestawie startowym) :

- chusta serowarska 50x50 cm
- forma serowarska Retina Niska 1 kg (14 x 6,5 cm)
- analogowy termometr szpikulcowy

Wykonanie

Mleko, które wykorzystałem było kupne w butelce. Całe mleko wlewamy do garnka. W 50 ml przegotowanej chłodnej wody rozpuszczamy chlorek wapnia ( według dozowania na opakowaniu) i wlewamy do mleka, które należy następnie dobrze wymieszać.następnie wlewamy rozpuszczony miód w odrobinie gorącej wody.Kolejnym krokiem jest podgrzanie mleka do temperatury ok 38 stopni Celsjusza. 


Garnek zdejmujemy z gazu. W 50 ml wody chłodnej przegotowanej rozpuszczamy 4 krople podpuszczki ( na każdy litr mleka 1 kropla) i wlewamy do mleka następnie dobrze wymieszać w celu rozprowadzenia podpuszczki. Kolejnym krokiem będzie rozprowadzenie kultur bakterii (według dawkowania na opakowaniu) w mleku, jeśli nie posiadamy takich kultur bakterii możemy użyć czystego kefiru bez żadnych dodatków. Jak już wykonaliśmy wszystkie czynności należy tak przygotowane mleko odstawić pod przykryciem na 40-50 min. Międzyczasie moczymy rodzynki i orzechy we wrzątku z dodatkiem aromatu rumowego.Po 40 minutach powstał tzw skrzep, który następnie kroimy na tzw ziarna.


Odczekujemy ok 20 min jak nasze kawałki skrzepu opadną na dno. Kolejnym krokiem będzie wyjęcie łyżką cedzakową naszego ziarna do foremki z chustą. I między warstwami skrzepu możemy dodajemy nasza odsączone ze wrzątku rodzynki z orzechami.



Tak przygotowany ser odstawiamy na ok 12 h do odcieknięcia. Po dwóch godzinach należy ser obrócić i wyjąć chustę. i co 2 h obracać. 




 SMACZNEGO !!!




https://www.facebook.com/Serowarpl/?fref=ts

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz