Wegetariańskie ptasie mleczko


Nie ma jak to pyszny wegetariański deser. Ja postanowiłem zrobić deser z galaretkami, które w składzie nie mają żelatyny tylko agar. Ciężko je było znaleźć ale udało się w sklepie z ekologiczną żywnością. Drugim składnikiem, który był wykorzystany było nie jak w oryginale mleko krowie tylko napój ryżowy Amandin. Sam napój jest pyszny, koloru nie ma jak mleko krowie, ale w smaku dla mnie lepsze. Sam przepis na ptasie mleczko jest bardzo prosty a dzieci będą się zachwycały.



Składniki

4 szkl. mleka ryżowego
1 galaretka agrestową ( bez żelatyny )
1 galaretka pomarańczową  ( bez żelatyny )
1 galaretka wiśniowa  ( bez żelatyny )

Wykonanie

1 ⅓  szkl. napoju ryżowego gotujemy. Kiedy napój zacznie wrzeć na pełnych obrotach miksujemy ok 3 min stale gotując. Po tym czasie nie przerywając miksowania zestawiamy z ognia, dosypujemy 1 galaretkę i całość ubijamy jeszcze przez 5 min. Przelewamy masę do pojemnika. Wstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć w lodówce robimy następne galaretkę w ten sam sposób. Gdy już mam zrobione wszystkie nasze galaretki w ten sposób po całkowitym stężeniu wyjmujemy z pojemnika można ją pokroić nie jedno dziecko będzie zachwycone;)



SMACZNEGO !!!

Jeśli w twoim sklepie nie ma napojów Amandin a chciałbyś zacząć gotować zdrowo i kupić te produkty wystarczy poinformować swój sklep, żeby skontaktował się z hurtownią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger