Smakusiowy blog wielotematyczny

Tort smerfetka | Smakusiowy blog wielotematyczny

Tort smerfetka

Pyszny torcik na urodzinki mojego 6 letniego synka, każdemu zasmakuje na bazie śmietanki ryżowej


Składniki

1 warstwa

1 galaretka niebieska
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe

2 warstwa 

500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki niebieskie

3 warstwa

300 gramów śmietany kremówki 30%
2 śmietanfixy
1,5 łyżki cukru pudru

Podłużne biszkopty

Wykonanie

Jedną galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance wody, wlewamy do głębokiego talerza, odstawiamy do zastygnięcia, potem kroimy w kosteczkę 

Śmietanki ryżowe wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy by się ogrzały.
Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy i czekamy żeby lekko stężały
Dno tortownicy powykładać podłużnymi biszkoptami.

Galaretki lekko tężejące miksujemy na najszybszych obrotach ze śmietanką. Potem wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy delikatnie na poukładane biszkopty, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Pozostałe dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej.
Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najszybszych obrotach, musi podwoić swoją objętość i być mocno spienione. Potem jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia.
Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową, odstawiamy do lodówki.
Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. Tuż przed podaniem tort dekorujemy wedle uznania.



Smacznego !!!


Jeśli w twoim sklepie nie ma śmietanki ryżowej Amandin , a chciałbyś zacząć gotować zdrowo i kupić te produkty wystarczy poinformować swój sklep, żeby skontaktował się z hurtownią.




Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz