Smakusiowy blog wielotematyczny

Pierogi z dynią piżmową | Smakusiowy blog wielotematyczny

Pierogi z dynią piżmową

Nie ma jak to zdrowa wersja pierożków. Dziś postanowiłem zrobić pierogi z dynią oraz rozpływającym żółtkiem. Pychotka


Składniki

na ciasto

80 dkg mąki
300 ml wody
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

na farsz

1kg dyni piżmowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
po 0,5 łyżeczki przyprawa (papryka ostra, gałka muszkatołowa, cynamon)
sól do smaku
tyle żółtek ile mamy zamiar zrobić pierogów

Wykonanie

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy ciepłą wodę, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto tak ty nie odklejało się od dłoni, Ciasto powinno być miękkie, elastyczne tak by szło je rozwałkować. Jeśli będzie za gęste dolewamy ciepłem wody i ponownie wyrabiamy tak samo postępujemy odwrotnie jak będzie za rzadkie dosypujemy mąki i wyrabiamy. gdy już mamy ciasto gotowe odstawiamy tak na 30 min by odpoczęło. W tym czasie robimy farsz.
Do garnka na rozgrzany olej dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek jak się zeszkli dodajemy pokrojoną dynię i wlewamy bulionu cebulowego Amandin. jak odparuje bulion może znów go dolać robimy tak aż do miękkości dyni pod koniec jak już bulion zniknie z garnka a dam smak dyni dodajemy przyprawy i dynie gnieciemy bądź używamy blendera. i zostawiamy farsz do wystygnięcia.Między czasie w garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i łyżką oliwy.
Gdy już nam ciasto odpoczęło a farsz stygnie przystępujemy do rozwałkowania ciasta. Ciasto powinno być cienko rozwałkowane i wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na jedno kółko kładziemy łyżeczkę farszu i delikatnie dodajemy żółtko i przykrywamy drugim kółkiem i brzegi gnieciemy widelcem tak żeby dwa kawałki ciasta się skleiły.
Do gotującej się wody dajemy nasze ulepione pierogi. po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 5 min i wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Pierogi możemy polać kwaśną śmietaną.


SMACZNEGO !!!

Jeśli w twoim sklepie nie ma bulionu cebulowego Amandin a chciałbyś zacząć gotować zdrowo i kupić te produkty wystarczy poinformować swój sklep, żeby skontaktował się z hurtownią.


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz