Smakusiowy blog wielotematyczny

Kotlety z kaszą | Smakusiowy blog wielotematyczny

Kotlety z kaszą

Zdrowa wersja kotletów tym razem zamiast mięsa wykorzystam kaszę jęczmienna Młyny Stoisław
Zaletą kaszy jest jej wpływ na nasz organizm– pomaga przy biegunkach oraz jest moczopędny, usuwa zbędne metabolity z organizmu.Zawiera również błonnik, który wiąże w jelitach niektóre jony metali ciężkich oraz „złą” frakcję cholesterolu: LDL. Więc wniosek jest krótki, że powinniśmy jest jak najwięcej kaszy i o zastosowanie kaszy w mojej kuchni;)



Składniki

na kotlety

2 jajka
bułka tarta
cebulka zielona
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

na dip czosnkowy

4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz

Wykonanie

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy ją i przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka posiekaną cebulkę zieloną, czosnek, sól, pieprz do smaku oraz tyle bułki tartej, żeby szło formować kotleciki. Rozgrzewamy olej na patelni i każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej i smażmy do zrumienienia z obu stron. W tym czasie robimy dip czosnkowy. 

Obieramy czosnek i drobno siekamy do miseczki
dodajemy majonez oraz jogurt naturalny, czosnek
Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Kotlety podajemy z dipem i posypaną cebulką zieloną.




SMACZNEGO !!!





Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz