Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb z musem kokosowym | Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb z musem kokosowym

Pyszny chlebek z wykorzystaniem mąki chlebowej typ 750 Stoisław nadającej się również do zagęszczania sosów lub przyrządzania zasmażek.



Składniki

1 i 1/2 szkl ciepłej wody
1 łyżka miodu
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki musu kokosowego ( stopionego)
1 i 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

Do miski wlewamy wodę, dodajemy miodu i drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. (Drożdże powinny zacząć pracować i się spienić).Następnie wsypujemy mąkę, sól i wlewamy mus kokosowy, wszystko mieszamy, a następnie przez kilka minut zagniatamy ciasto.Jeżeli będzie się trochę kleiło do rąk, można delikatnie podsypać mąką.Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. ( jeżeli w domu jest chłodno, ten czas się wydłuży) Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat i kilka razy zagniatamy je, formując kulę.Ciasto zostawiamy do ponownego rośnięcia na 30 minut.Najlepiej położyć je na desce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką, gdyż potem będzie je łatwiej zsunąć na blachę do pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni razem z blaszką , na której upiecze się chleb przed włożeniem ciasta do piekarnika, nacinamy je w dwóch miejscach. Pieczemy 25-30 min i gotowe.



SMACZNEGO !!!






Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz