Smakusiowy blog wielotematyczny

<br><center>Właściwości i zastosowanie skrobi kukurydzianej (maizena)</center><br> | Smakusiowy blog wielotematyczny


Właściwości i zastosowanie skrobi kukurydzianej (maizena)

Maizena czyli skrobia kukurydziana pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy ma wiele cennych właściwości, oraz szeroką gamę zastosowań.

Sklep BIOINDYGO

Skrobia kukurydziana nie posiadana ani zapach ani smaku i jest w 100 % naturalna przez co nie zawiera żadnych konserwantów ani sztucznych dodatków. Jest przystosowana dla alergików ponieważ nie posiada glutenu.Maizena zastosowanie zarówno w kuchni , kosmetyce i gospodarstwie domowym. 


Zastosowanie w kuchni

Maizena możemy wykorzystać w kuchni jako dodatek do wielu potraw, między innymi wszelkiego rodzaju zup, sosów do mięs, a także do kremów czy ciasta. Skrobia kukurydziana sprawia  że potrawy uzyskują idealną konsystencję, delikatnie je zagęszczając. Skrobią kukurydzianą możemy oprószać foremki do ciast czy też babeczek, do podsypywania stolnicy zanim zaczniemy wałkowanie.

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem skrobi.

Placki z cukinii

Składniki

2 średnie cukinie
1 jajko
4 łyżki skrobi kukurydzianej
4 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól

Wykonanie

Cukinie trzemy na tarce na większych oczkach, dodajemy jajko, skrobię i jogurt naturalny oraz przyprawy do smaku

Smażymy na patelni pod przykryciem z obu stron

Naleśniki na skrobi kukurydzianej

Składniki

250 g skrobi kukurydzianej
3 jajka
400 ml mleka
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
olej do smażenia

Wykonanie

Skrobię, jajka, mleko, sól i cukier waniliowy miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany . Smażyć cienkie naleśniki na kilku kroplach rozgrzanego oleju. 

Biszkopt na skrobi kukurydzianej

Składniki

5 jaj
185 g skrobi kukurydzianej
185 g cukru drobnego
olejek waniliowy
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
Następnie dodawać po jednym żółtku, Skrobię kukurydzianą przesiać przez sito i dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszając delikatnie łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.Piec około 30 do 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zastosowanie skrobi w domu

Na podrażnienia i alergie skórne

Skrobia kukurydziana wykorzystujemy na podrażnienia skóry, takie jak oparzenia słoneczne i alergie. Pastę przygotowujemy z trzech łyżek skrobi i zimnej wody. Wieczorem przed spaniem wacikiem nanosimy taką papkę na skórę i czekamy do wyschnięcia.

Jako antyperspirant 

Skrobię możemy wykorzystać również do zrobienia własnego antyperspirantu, ponieważ bardzo dobrze pochłania wilgoć i zapach. Jak dezodorant wykonać mianowicie: Wymieszać trzy łyżki skrobi z łyżką sody oczyszczonej i pięcioma łyżkami podgrzanego oleju kokosowego. Dodaj pięć kropelek olejku z drzewa herbacianego. tak przygotowany dezodorant przełożyć do szklanego pojemnika.

Na uporczywe plamy

Jeśli ktokolwiek miał problemy z usunięciem uporczywych plam ze smaru skrobia pomoże wystarczy posypać nią plamę i przejść do normalnego czyszczenia.

Zwalczanie grzybicy stóp

Jest dobrym środkiem do zwalczania oraz zapobiegania grzybicy na stopach. Używaj ją zamiast swojego talku do stóp;)

Zmiękczacz do prania

Skrobię możemy wykorzystywać jako zmiękczacz do prania, wystarczy dodać do płukania 2 łyżki Maizeny rozpuszczonej w zimnej wodzie.

Ukąszenia komarów, owadów

Do tego celu wykorzystujemy papkę zrobioną z 3 łyżek skrobi rozpuszczonej w zimnej wodzie taką papką smarujemy miejsca po ukąszeniu, nie dość że przynosi ulgę to i jeszcze szybciej znikają.

Gdzie można ten produkt kupić ?

Ten i wiele ciekawych produktów od spożywczych po kosmetyczne możemy znaleść w sklepie internetowym BIOINDYGO


Każdy kto złoży zamówienie i wpisze w kod rabatowy: smakusiowy5 
otrzyma 5 % rabatu na zakupy.

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz