Smakusiowy blog wielotematyczny

Ser a'la koryciński z żurawiną | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ser a'la koryciński z żurawiną

Pierwsze zmagania z serem. Pozory stwarzały, że to jest ciężkie hobby, ale jednakże to tylko złudzenie;) Przy wykorzystaniu zestawu startowego proces produkcji jest całkiem przyjemny i prosty. W zestawie znajdują się większość potrzebnych rzeczy przy produkcji sera.


Wytworzony własny ser smakuje o wiele lepiej niż kupne;) Ja na początku moich przygód z serem postanowiłem zrobić wielu osobom znanym ser koryciński. Można dodawać różne dodatki do niego, ja postanowiłem zrobić ten o to ser z żurawiną;) Efekt smakowy rewelacyjny

Składniki

4 litry mleka (NIE UHT !!!)
podpuszczka w płynie (w zestawie starowym)
chlorek wapnia (w zestawie startowym)
5 łyżek soli niejodowanej

Akcesoria niezbędne (w zestawie startowym) :

- chusta serowarska 50x50 cm
- forma serowarska Retina Niska 1 kg (14 x 6,5 cm)
- analogowy termometr szpikulcowy

Wykonanie

Mleko, które wykorzystałem było kupne w butelce. Całe mleko wlewamy do garnka. W 50 ml przegotowanej chłodnej wody rozpuszczamy chlorek wapnia ( według dozowania na opakowaniu) i wlewamy do mleka, które należy następnie dobrze wymieszać.Kolejnym krokiem jest podgrzanie mleka do temperatury ok 38 stopni Celsjusza. 


Garnek zdejmujemy z gazu. W 50 ml wody chłodnej przegotowanej rozpuszczamy 4 krople podpuszczki ( na każdy litr mleka 1 kropla) i wlewamy do mleka następnie dobrze wymieszać w celu rozprowadzenia podpuszczki. Kolejnym krokiem będzie rozprowadzenie kultur bakterii (według dawkowania na opakowaniu) w mleku, jeśli nie posiadamy takich kultur bakterii możemy użyć czystego kefiru bez żadnych dodatków. Jak już wykonaliśmy wszystkie czynności należy tak przygotowane mleko odstawić pod przykryciem na 40-50 min. I w ten sposób powstał tzw skrzep, który następnie kroimy na tzw ziarna.


Odczekujemy ok 20 min jak nasze kawałki skrzepu opadną na dno. Kolejnym krokiem będzie wyjęcie łyżką cedzakową naszego ziarna do foremki z chustą. I między warstwami skrzepu możemy dodawać własne dodatki w moim przypadku była to żurawina.



Tak przygotowany ser odstawiamy na ok 12 h do odcieknięcia. Po dwóch godzinach należy ser obrócić i wyjąć chustę. i co 2 h obracać. Po 12 godzinach ser należy przełożyć do solanki na 1 litr wody 5 łyżek soli na 2 - 3 godzin. Po tym czasie zostawiamy ser na talerzy do obeschnięcia. Można go w takiej postaci spożywać lub w lodówce go trzymać i co jakiś czas obracać , żeby równomiernie dojrzewał.




Z 4 litrów mleka wychodzi ok. 0,5 kg sera.

 SMACZNEGO !!!



https://www.facebook.com/Serowarpl/?fref=ts

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz