Smakusiowy blog wielotematyczny

Pizza włoska | Smakusiowy blog wielotematyczny

Pizza włoska

Miałem okazję wypróbować mąkę na pizze włoską typ 00 z Młyny Stoisław . Pierwszy raz miałem do czynienia tego typu mąką ku mojemu zaskoczeniu jednak jest wielka różnica odnośnie jakości i wykonaniu pizzy z takiej mąki. Jest ona pulchna i smaczna, Postanowiłem wykorzystać przepis zawarty na opakowaniu mąki, który był doskonałym wyborem nie jedna pizza ze sklepu czy też restauracji może się chować. Mąkę tę wykorzystujemy na pizze na cienkim cieście


Najlepiej smakuje mi pizze z różnorodnymi składnikami dlatego postanowiłem zrobić ją z pieczarkami , szynką, kukurydzą, cebulą oraz dwoma rodzajami sera gouda i mozzarella.

Składniki

(na ciasto)

10 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

(dodatki)

koncentrat pomidorowy
zioła do pizzy
pieczarki, kukurydza, cebula, szynka 

Wykonanie

Drożdże i cukier rozpuszczamy 100 ml ciepłej wodzie i odstawiamy na kilka minut. Mąkę, sól dajemy do miski i wlewamy nasz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ręcznie co jakiś czas dolewając resztę ciepłej wody, żeby ciasto było jednolitej konsystencji, sprężyste i odklejało się od miski i rąk. Ciasto zostawiamy w misce przykryte ścierką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ma około 40 minut. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm. smarujemy przecierem posypujemy przyprawą oraz dajemy nasze dodatki pokrojone w cienkie plastry i dodajemy kukurydzę, ser starty i rozdrobnioną mozzarellą.I posypujemy również przyprawami. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika (220-250 stopni) na 12-15 minut. 


Smacznego !!!

I możemy się cieszyć własnoręcznie zrobioną pizzą dzięki Młyny Stoisław, w której w swojej ofercie posiadają wiele rodzajów mąk, jak i kasze, otręby i płatki.Wszystkie produkty możemy zakupić w sklepie internetowym Młyny Stoisław.

Troszkę historii o Młynach Stoisław


Młyny Stoisław istnieją już ponad 50 lat.  Specjalizują się w branży zbożowo-młynarskich. Można znaleźć wiele produktów począwszy od mąk skończywszy na kaszach. Technologia wraz z czasem szla do przodu a w raz z nią były zastosowane różnorakie techniki produkcji wraz dbaniem o każdy szczegół żeby produkty były z najwyższej polki.






Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz