Smakusiowy blog wielotematyczny

Wędzone udka domowym sposobem | Smakusiowy blog wielotematyczny

Wędzone udka domowym sposobem

Była łopatka kolej na udka pyszne uwędzone w garnku udka

Wędzenie domowym sposobem
Składniki

2 litry wody 
200 gram peklosmaczku
2 ząbki czosnku, 
4 listki laurowe
4 dwa ziela angielskie
Udka z kurczaka
pietruszka

Wykonanie

Mięso włożyć do miski. Zrobić zalewę z wszystkich składników oprócz pietruszki naciowej. zalać nią udka tak aby były całe zakryte, muszą się moczyć przez 24 godziny w zalewie w chłodnym miejscu.Udka wyparzyć w wodzie z pietruszka w temperaturze 80 stopni przez 10 minut. następnie osuszyć. Udka wędzić w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni przez 3,5 godziny. Ja wędziłem w garnku. Na dno wykładamy folię aluminiową i sypiemy zrębki wędzarnicze i podgrzewamy na gazie.



A o to efekt końcowy wędzonych udek;)


SMACZNEGO !!!

Wszystkie produkty do wędzenia znajdziecie w zestawie DOMOWA WĘDZONKA

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz