Smakusiowy blog wielotematyczny

Sernik na serkach homogenizowanych | Smakusiowy blog wielotematyczny

Sernik na serkach homogenizowanych

Sernik z brzoskwiniami na serkach homogenizowanych pieczony w piekarniku.



Składniki

Składniki na ciasto:

250 g masła, zimnego
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej

Składniki na masę serową

1 kg serka homogenizowanego250 g cukru
3 jajka
125 g masła
2 Budynie waniliowe
2 cukry waniliowe

Dodatkowo

puszka brzoskwiń
5 białek
3/4 szklanki cukru

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić do otrzymania gladkiego ciasta
Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki emu zetrzeć je na tarce).Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 Następnie przystępujemy do robienia masy serowej. Ucieramy masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy jajka,  twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.Brzoskwinie odsączamy, połówki pokroić na mniejsze kawałki.

W misie miksera ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej piany.

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. 

(Masa serowa może wyjść rzadka przy wylewaniu na spód, ale tym się nie martwić. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta masa jest zwarta i zbita a sernik delikatny i smaczny.


SMACZNEGO !!!

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz