Czas na wędzenie z tradismakiem

Czas na wędzenie, że przyszła mi fajna paczuszka z zestawem do wędzenia to na pierwszy rzut uwędziłem łopatkę domowym sposobem wyszła przepyszna i delikatna.


SKŁADNIKI

1 kg łopatki
1 litr wody
5 nieobranych ząbków czosnku
4 ziaren ziela angielskiego
4 pokruszone liście laurowe
1 niepełna łyżeczka kolendry
1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka roztartego suszonego majeranku
1 niepełna łyżeczka tymianku

Dodatkowo

folia aluminiowa
garnek
worek

WYKONANIE

Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół. Do wody wrzucić czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę oraz pieprz. Zagotować. Gotować 20 minut. Pod koniec dodać majeranek, tymianek.Wywar przestudzić i później rozpuścić sól peklową.

Mięso ułożyć ciasno w worku. Zalać zimną zalewą. Zalewa musi przykryć całkowicie mięso.I dać z zamkniętym workiem do garnka. Mięso obracać codziennie. Peklować ok 7 w lodówce

Przygotowujemy stary garnek wykładamy go folią aluminiową i wsypujemy zrębki wędzarnicze i podgrzewamy na gazie


Temperatura nie powinna być wyższa niż 60°C. Wędzić ok 3 godziny. 


SMACZNEGO !!!

Wszystkie produkty do wędzenia znajdziecie w zestawie DOMOWA WĘDZONKA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger