Smakusiowy blog wielotematyczny

Żeberka z rękawa i kapusta zasmażana. | Smakusiowy blog wielotematyczny

Żeberka z rękawa i kapusta zasmażana.

Pyszne żebereczka pieczone w rękawie bez użycia tłuszczu do smażenia i do tego zasmażana kapusta kiszona. Pychotka


Składniki

Na żeberka:

1kg żeberek
1-2 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka tabasco
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
3 ząbki czosnku-przeciśniętego przez wyciskacz
1 łyżeczka soli
jak ktoś lubi może dodać ulubione zioła

Na zasmażaną kapustę

1 kg kapusty kiszonej
2 średnie cebule
kilka łyżek oliwy
łyżka miodu lub cukru
pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią umyte i pokrojone żeberka Odstawiamy takie zamarynowane żeberka na 12 godzin. Po tym czasie dajemy żeberka do rękawa i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok 1 h 30 min. Do miękkości tak 10 minut pod koniec pieczenia worek możemy troszkę rozerwać, żeby się fajnie podpiekły.Między czasie robimy naszą kapustkę w następujący sposób:

Kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru soku i kroimy wedle uznania Kapustę dajemy do garnka, a następnie zalewamy wrzątkiem Do garnka dodajemy posiekaną cebulę,pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość zairem pieprzu.Następnie doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości kapusty. Na patelni rozpuszczamy masło i dajemy mąkę gdy się zrumieni dodajemy wodę z kapusty w której się gotuje i dobrze mieszamy. do garnka wlewamy zawartość patelni doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy i chwilę gotujemy.

Takie żeberka z kapustą podajemy z ziemniakami polane sosem, który się wytworzył z żeberek



SMACZNEGO !!!







Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz