Pizza bez drożdży

Kto nie robił chociaż raz w życiu pizzy. Każdy wie jakie pracochłonne jest ciasto drożdże, ja znalazłem sposób łatwiejszy i równie dobra pizza wychodzi na cieście z proszkiem do pieczenia (wcale nie smakuje jak ciastka, jeśli ktoś by pytał) Na połowę pizzy zamiast przecieru postanowiłem wykorzystać Kawior z bakłażana Proeco i żałuje że tylko dałem go na połowę, bo rewelacyjna wyszła z tym kawiorem duża lepsza niż przecierem.


Składniki

dwie szklanki mąki
dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki wody
szczypta soli
Kawior z bakłażana 
przecier
dowolne składniki (szynka, cebula, pieczarki itd.)
starty ser żółty
przyprawa do pizzy

Wykonanie

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy olej,wodę i szczyptę soli. Całość zagniatamy do uzyskanie jednolitej masy. Ciasto na pizze różni się od tradycyjnego tym, że nie musi rosnąć możemy odrazu układać składniki. Zaczynamy pół pizzy wysmarowałem przecierem, a drugie pół kawiorem z bakłażana dla porównania,które będzie lepsze. Następnie ułożyłem podsmażoną cebulę, szynki oraz pokrojone pieczarki. następnie starty ser posypaną przyprawą do pizzy. Taką pizze pieczemy ok 25 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni




SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger