Smakusiowy blog wielotematyczny

Karpatka | Smakusiowy blog wielotematyczny

Karpatka

Kto nie jadł karpatki. Ciasto te nadaje się na każdą okazję czy to na urodziny czy na święta.



Składniki na ciasto

1 szklanka wody
1/2 kostki (125 g) margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Składniki na krem
3 szklanki tłustego mleka
300 g masła, miękkiego
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka

Wykonanie

W garnku roztopić masło wraz z wodą. Następnie dodać mąkę i mieszać energicznie aż do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Potem dodać sól i proszek do pieczenia i dodawać kolejno jajka, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formę natłuścić. Rozsmarować w niej łyżką połowę ciasta parzonego. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, aż do rumienienia się ciasta. Wystudzić. Ponownie postąpić z drugą połową ciasta.2 szklanki mleka zagotować w garnku z cukrami. W międzyczasie w innym garnku umieścić resztę mleka, mąki i żółtka. Wszystko razem zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Następnie dolewać stopniowo gorące mleko, wciąż miksując. Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać, mieszając, aż krem mocno zgęstnieje. Masło utrzeć mikserem na puch. Następnie po łyżce dodawać chłodny budyń, wciąż ucierając. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony blat ciasta, przykryć drugim blatem.


SMACZNEGO !!!

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz