Ciasto smerf

Pyszne ciasto z dżemem smerfojagodowym;)



Składniki

Biszkopt 

 1 szklanka mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 jajek

Dodatkowo

 Dżem jagodowy
20 dkg. Wiórków kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru

Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodać przesiane mąki i proszek. Piec w 180 stopniach około 35 minut- do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić w poprzek na dwa blaty.Blaty możemy nasączyć sokiem z jagód. Pomiędzy blaty i na górę dajemy dżem jagodowy. Białka ubić na sztywną pianę cukrem dodać wiórki i upiec na folii aluminiowej. Gdy się nasz blat kokosowy ostygnie wykładamy go na warstwę z dżemu.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger