Babka cytrynowa

Święta wielkanocne już nie długo więc warto zaopatrzyć się w pyszną babkę cytrynową.

Składniki

1 margaryna
340 g mąki pszennej
250 g cukru
4 jajka
1 cytryna
1 łyżka soku z limonki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać pojedynczo jajka i ucierać na jednolitą masę.
Do masy dodać szklankę przesianej mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać sok z limonki oraz sok i skórkę z cytryny i drugą szklaną przesianej mąki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.Ciasto przelać do keksownicy  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger