Zupa z soczewicy czerwonej i ryżu basmatii


Pyszna aromatyczna zupa z soczewicą czerwoną i ryżem basmati


Składniki

400 ml mleka kokosowego
500 ml rosołu roślinnego
1 średnia słodka cebula
1 czerwona papryka
1 łyżkaprzyprawy curry w proszku
2 średnie pomidory
1/2 szklanki ryżu basmati
1/2 łyżeczki kuminu
2 cm świeżego imbiru
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżki masła kokosowego
posiekana pietruszka
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

W garnku rozgrzać masło kokosowe, dodać przyprawę w proszku, liść laurowy, starty imbir i kumin. Całość doprawić solą i podsmażać 10-15 sekund. Dodać posiekaną cebulę, czerwoną paprykę i pokrojone pomidory.
Podsmażone przyprawy i warzywa podlać bulionem dodać soczewicę i ryż. Przykryć garnek i gotować 15 minut.
Dodać mleko kokosowe i dalej gotować przez około 10 minut. Już na sam koniec dodać startą skórkę cytrynową, posiekaną natkę pietruszki i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger